Noaptea în deșert a trecut repede și surprinzător pentru mine (care nu am dormit niciodată într-un cort până acum) și a fost o experiență mai mult decât interesantă. Nu a fost deloc frig iar cerul ne-a oferit un spectacol de mii de stele. Fascinant sentimentul de a fii în mijlocul deșertului… tu și mii de stele…

Astăzi ne așteaptă o nouă zi plină de aventuri: Jeep Safari prin dunele de nisip, Ong Ejml (locul unde s-a filmat Star Wars), vizita la Chott el Jerid- cel mai sărat lac din Tunisia și oaza Chebika.

Ziua a început cu multă adrenalină printre dunele deșertului cu un șofer extrem de priceput care ne-a făcut sa credem că participăm la raliul Paris- Dakar… După două ore de distracție pe dune ajungem la Ong Ejml (locul unde s-a filmat Star Wars).

Nu cred ca exista cineva să nu fii văzut măcar un episod din Războiul Stelelor, ei bine, în Tunisia se găsesc multe locații în care seria a fost filmată. În aventura noastră în deșert ajugem și la Ong Ejml – platoul unde s-a filmat locația MOS ESPA, așezare de pe planeta Tatooine. Incredibilă senzație să faci parte pentru o clipă din povestea ”Războiul Stelelor”.

Drumul nosru continuă spre Chott el-Jerid, un lac sezonier complet uscat în cea mai mare parte a anului. Lacul a făcut parte cândva din Marea Mediterană, iar acum ocupă o suprafaţă de 5.000 de km pătraţi, fiind aşezat în mijlocul Tunisiei, la graniţa cu Algeria. Vara, suprafaţa lacului este formată dintr-o crustă masivă de clorură de sodiu ce ascunde surse de apă subterană. Zona are o culoare roşiatică, datorită conţinutului ridicat de fier.

De aici pornim spre Oaza Chebika, o oază montană situată în apropierea graniței cu Algeria. Sunt pentru prima oară într-o oază și nu-mi pot stăpâni mirarea și încantarea… este un miracol cum din mijlocul deșertului izvorăște un firicel de apă care dă viață întegii oaze. Și aici este momentul în care îmi revine în gând Micul Prinț și afirmația lui atât de adevărată: ” De aceea e frumos pustiul… fiindcă undeva ascunde o fântână. ”…

În drumul nostru de întoarcere către Sousse, un oraș fermecător, unul dintre cele mai vechi orașe tunisiene cu o Medină fascinantă care adăpostește Marea Moschee, Muzeul Mozaicului, catacombe, etc. facem o mică oprire la Kairouan. Kairouan este unul dintre cele mai importante centre religioase islamice din Africa. Aici găsim Marea Moschee din Kairouan fondată în anul 670 fiind veche moschee din vestul lumii arabe. Kairouan este considerat al patrulea oraș sfânt al Islamului dupa Mecca, Medina și Ierusalim. Acest oraș este faimos și pentru covoarele comercializate aici și clasificate în funcție de finețe și numărul de noduri pe metrul pătrat.

Cu ce am rămas dupa aceste zile în deșertul saharian? Cu bucuria de a fi putut asista la spectacolul pe care natura îl oferă în Tunisia, de la nesfârșitul deșert la priveliștea unică oferită de sclipirea lacurilor sărate; de la platouri de filmare la oaze de munte… de la liniștea deșertului la agitația Medinei…

În câteva cuvinte Tunisia este: istorie, exotism, ospitalitate, gastronomie…

În următoarea postare vizităm Cartagina și Sidi Bou Said, până atunci nu uitați: ”în viaţa asta rămânem doar cu ce am visat, cu ce am iubit şi cu cât am călătorit… ”