Lucrurile încep să revină pe un făgaș mai apropiat de normalitate, sau de aceea care va fi normalitatea de acum înainte. Viața noastră va cuprinde mai multe măsuri de protecție împotriva COVID 19 dar certitudinea acum este că vom călătorii din nou. Poate că acesta este momentul în care lucrurile încep să se limpezească și vedeți lumea cu alți ochi și vă bucurați asemenea copiilor de orice răsărit, de orice plimbare, de orice obiectiv turistic vizitat. Avem din nou posibilitatea de a alege orice (în acest moment aproape orice) punct de pe globul pământesc și să pornim în explorarea acestuia. Dar unde călătorim în viitorul apropiat?

Bulgaria și-a deschis granițele de la 1 iunie pentru turiștii români fără nici o restricție de carantină sau izolare, mai mult pentru a încuraja turismul pe 23 de plaje sezlongurile și umbrelele vor fi folosite în mod gratuit, iar pe restul plajelor acestea vor avea un tarif redus cu 50%. Ce nu trebuie să ratați în Bulgaria? Balcic. Mai multe despre acest loc minunat aici.

Cipru va permite turiștilor străini să sosească aici din iulie, iar daca cumva un turist va contacta COVID 19 în timpul concediului petrecut aici toate cheltuielile de spitalizare și vacanța vor fi achitate de stat.

Cehia ne primește din 15 iunie fără nici o restricție. Astfel o bună ocazie să vedeți sau să revedeți Praga. Praga fascinează turiștii mai ales prin Centrul Vechi al orașului care adăpostește un obiectiv turistic special:”Ceasul astronomic” situat pe zidul sudic al primăriei. Turiștii așteaptă nerăbdători ora fixă ca batrânul orologiu să le ofere un spectacol inedit. Mai multe detalii aici.

Dubai-ul anunță că turiștii străini își pot programa excursia aici începând cu jumatatea lunii iulie, iar hotelurile din zonă au anunțat reduceri de pana la 60% din costul cazării. Dubaiul din ziua de astăzi înseamnă zgărie-nori, mașini scumpe, hoteluri de lux și un peisaj urban care te lasă efectiv fără cuvinte. În Dubai se contruiește continuu și se pare ca asistăm la un concurs între marii arhitecți ai lumii care se întrec în măiestrie și inventivitate. Mai multe informații aici.

Grecia își deschide granițele pentru turismul individual sau cu autocarul din 15 iunie, iar de la 1 iulie se reiau zborurile pe toate aeroporturile din Grecia. Este de apreciat că aceată destinație a avut relativ puține cazuri de COVID 19, iar insula Skiathos nu a avut nici un caz înregistrat. De mult Skiathos este pe lista mea de călătorie. De ce Skiathos? Pentru cele peste 69 de plaje întinse, cu nisip fin și vegetație luxuriantă, atmosferă tipic grecească și preparatele culinare delicioase. Tot în Grecia, în insula Rodos putem călători liniștiți pe insulă fiind depistate doar 4 cazuri de COVID 19. Aici vă așteaptă și Insula Zakynthos, peninsula Halkidiki sau minunatul Santorini. O călătorie spre Santorini poate fi asemanată cu o călătorie spre un loc de o frumusețe aparte, unica, magică. O combinație unică între mare și cer, peisaje rupte de pe cărțile poștale, mori de vânt și cel mai frumos apus din toată Europa…

Italia ridică treptat restricțiile începând cu 3 iunie, iar autoritățile italiene se gândesc să ridice carantina pentru vizitatorii care provin din țări UE și din zona Schengen. Când mă gândesc la Italia instant mă gandesc la Veneția, Roma sau Polignano a Mare, toate sunt destinații deosebite! Aici găsiți niște informații interesante despre Veneția.

Turcia pentru moment se așteaptă să primescă turiști de la începutul lunii iulie. Ceea ce este sigur este faptul că hotelurile din Antalya au luat o serie de măsuri pentru a garanta turiștilor siguranța și un concediu la fel de reușit ca întotdeauna în această zonă, fiind renumiți pentru deosebita lor ospitalitate. Detaliile despre măsurile luate aici.

Portugalia este încă în stare de calamitate până pe 14 iunie, după această data nu va fi necesară carantina. În schimb în Madeira și insulele Azore până la 30 iunie se instituie carantină de 14 zile obligatorie și test COVID 19. Cred că deja știți că Portugalia este una din destinațiile mele preferate, pentru că are mereu ceva nou sau suprinzător de oferit. Am fost de câteva ori în Lisabona și în împrejurimile acesteia, dar constant mă intrigă și fascinează. De fiecare dată îi descopăr o nouă latură sau o altă comoară. Portugalia pentru mine este bucurie, frumusețe, fado, albastru, ocean, istorie, cultură…și ori de câte ori am ocazia mă voi întoarce să o descopăr și redescopăr…Unul dintre cele mai recente articole despre Portugalia îl găsiți aici.

Spania va ridica începând cu luna iulie carantina obligatorie de 14 zile, încă nu este sigur dacă se vor face teste COVID 19 în toate aeroporturile pentru turiștii din tările UE și Schengen. Insulele Canare vor demara un program pilot, pașaport de sănătate digital și se vor deschide începând cu 1 iulie. Și aici avem o zonă slab afectată de COVID 10, Insula Mallorca, unde s-au raportat un pic peste 200 de cazuri. Mallorca are o istorie veche, este cea mai mare insulă dintre cele Baleare și ne oferă peisaje deosebite, plaje cu nisip fin și galben, o gastronomie rafinată, castele, palate și catedrale. Prezentă în însemnări încă de pe vremea fenicienilor și a romanilor insula și capitala sa, Palma au fost ”vizitate” de arabi, vandali, bizantini, catalani. Fenicienii i-au lasat numele de ”Palma” de la arabi au moștenit o bucațică de istorie și o gastronomie interesantă. Ceea ce vedem azi în Palma este un amalgam: palate, moskei, bai arabe, castele, catedrale. Mai multe puteți citi aici.

Planuim o vacanță pentru 2020? Unde? Aștept să îmi spuneți planurile voastre!

*Datele sunt valabile în momentul publicarii acestui articol, 06.06.2020.