zakynthos_wide

Supranumită “Venetia sudului” sau “floarea Levantului”, a treia ca mărime dintre insulele ionice, și cea mai sudică, Zakynthos este renumită în primul rând pentru plajele sale largi, cu nisip fin, dar și pentru vegetația luxuriantă bogată în plantații de măslini, de citrice și păduri de pini sau pentru fauna rară a cărei emblemă o reprezintă țestoasele Caretta, protejate prin lege. Foarte mulți turiști aleg Zakynthos ca destinație de vacanță datorită plajelor numeroase și variate ca formă și vegetație care se găsesc aici.

Insula a fost descoperită de Zakynthos, fiul lui Dardanos – regele Troiei, a fost stăpânita de Ulysse, regele Itakai, ocupată apoi pe rând de macedonieni, romani, britanici, venețieni, francezi, italienii din Napoli, turci care au stăpânit-o și au influențat-o în dezvoltarea sa, lăsându-și amprenta asupra culturii, arhitecturii și a stilului de viata. A urmat apoi “valul modern” de cotropiri : francezi (1797), ruși și turci (1799-1807), imperiul francez (1807-1814), britanicii(1814-1864). La 21 mai 1864, insulele grecești din Marea Ionica s-au unit sub steagul Greciei; imnul national “Oda Libertații” fiind scris de poetul național al Greciei, originar din Zakynthos, Dionisou Solomi.

Este o insulă muntoasă, caracterizată de munţii îmbrăcaţi în păduri de pin, câmpii fertile, care dăruiesc insulei Zakynthos peisaje de un verde infinit. În timp ce plajele idilice ale insulei, ţărmurile stâncoase şi peşterile impresionante, câştigă admiraţia vizitatorului. Aici, veţi găsi cîteva dintre cele mai faimoase plaje din insulele greceşti, cum ar fi Navagio, Laganas şi Volimes cu Peşerile Albastre. În timpul turului în jurul insulei, veţi fi impresionaţi de frumuseţea naturală unică a insulei, de locuri istorice şi de ospitalitatea locuitorilor.

Insula este unul dintre ultimele refugii ale broaştei ţestoase marine Caretta-Caretta şi a focii mediteraniene Monachus-Monachus. Pentru protejarea lor a fost înfiinţat, în Golful Laganas, Parcul National Marin (National Marine Park).

caretta

caretta_Large

Zakynthos este o insulă cu o cultură unica. A cunoscut o mare înflorire intelectuală si a născut mari personalităţi care au excelat în arte, literatură, poezie. Este oraşul natal al poetului naţional Dionisios Solomos şi Andreas Kalvos. Este locul unde a trăit Gregory Xenopoulos şi multe alte personalităţi ale istoriei moderne.

Orașul Zakynthos este portul principal și totodata capitala insulei, care atrage anual mii de turițti. Multe plaje din Zakynthos sunt destinate familiilor cu copii, iar printre cele mai cunoscute sunt Alikes, Argassi și Tsilivi, unde găsești o largă varietate de sporturi nautice. Tot la categoria familii intra și plaja Laganas unde se organizează plecari cu vaporațe, pentru a vedea celebra țestoasă Caretta-Caretta.

Daca vrei plaje retrase și liniștite, ai Amoudi, Dafni, Makri Gialos si Xehoriati, cu priveliști uimitoare spre Kefalonia, iar pentru plaje naturale vizitează Limnionas și Porto Roxa. Ca obiective turistice, nu rata Parcul Marin National, plaja Navagio și Grotele albastre.

navagio

Când vine vorba de distracție, cu siguranță Zakynthos este cea mai potrivită alegere. De la sporturi nautice și până la petreceri cu muzică internațională, turiștii pot fi siguri că au de unde alege. În oricare parte a insulei vă veți putea bucura de surfing, ski nautic sau parasailing, iar iubitorii de pescuit pot alege una din statiunile Skinari, Alykes sau Marathonissi. Pentru cei ce sunt în căutare de distracție le recomand stațiunea cu cea mai intensă viață de noapte, Laganas. Aici puteți găsi o gamă variată de cluburi și discoteci cu petreceri care țin până la răsărit.

Grotele albastre

Situate în partea de nord a insulei, în zona Capului Schinari, Grotele albastre reprezintă, de fapt, o formațiune geologică neobițnuita, care creeaza un peisaj marin inconfundabil, atât prin forma stâncilor, cât ți prin albastrul intens al apei, vizibil mai ales în lumina pură a dimineții. Cea mai mare este Grota Kianoun la care se poate ajunge usor cu barca, din portul St. Nicholas.

Blue-Caves-Zakynthos-Island-Greece

Muzeul Bizantin

Deschis publicului din 1960, muzeul a fost construit după cutremurul din 1953 și organizat dupa planurile academicianului Manolis Hadzakis. Muzeul se afla în Piata Solomon și adăpostește o impresionantă colecție de icoane, precum și numeroase picturi cu teme religioase, datând din perioada post-bizantină. De asemenea, în muzeu se află o macheta a orasului Zakynthos, așa cum arăta el la jumătatea secolului al XX-lea, executată de artistul Yanni Manesi intre 1972 – 1986.

museum byzantine

Muzeul Dionysos Solomos

Reconstruit în 1957, Muzeul care poartă numele poetului național al Greciei, este, de fapt, un adevarat muzeu al literaturii din Zakynthos. Aici sunt îngropaâi poeții Dionysos Solomos și Andreas Kalvos, ale căror manuscrise sunt păstrate în una dintre încăperi. De asemenea, muzeul adăpoșteste o serie de obiecte personale și manuscrise ale altor figuri importante ale culturii din Zakynthos.

Museum_of_Dionysios_Solomos

Manastirea Aghios Ioannes Prodromos

Este o mânăstire în stil post-bizantin a carei frumusete este data de complexul arhitectural ce o înconjoară, ce include turnul clopotniței și un turn de apărare. În biserică se afla icoane din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, precum și numeroase sculpturi fine în lemn.

Aghios Ioannes Prodromos

Manastirea Theotokos

Aflată la 25 de kilometri de Zakynthos, mânăstirea a fost construită în secolul al XV-lea și atrage mai ales prin picturile de pe ziduri, datând din periaoda construcției edificiului.

St-Denis-Monastery-Zakynthos
Fortareata venetiana

Fortareața este un edificiu plin de istorie. Amplasată pe locul în care, conform documentelor istorice, se afla vechea citadela a insulei (Psophida), Fortareața venețiană a fost ridicată în 1646 de către inginerii venețieni, ajutați de constructorii autohtoni. Tot în acea perioadă a fost pavată și strada principală (Strada Giustiniana).

Edificiul a devenit obiectul unui program de conservare instituit de englezi in 1812. Din 1970, toata zona a fost inclusă într-un program de consolidare, fiind descoperite aici, în urma săpaturilor arheologice, construcții ridicate între secolele al XI-lea si al XVIII-lea vizibile astăzi, datorită programelor de conservare implementate în zona.

venetian castle
Turnul Ambeloravdis

Este, de fapt, o casă “moderna” de țara, cu o arhitectură în stil gotic și baroc. A fost construită la începutul secolului al XX-lea, ca reședința de vacanță a unei familii autohtone. Partea centrala a clădirii a fost renovată și este înca locuibilă.

Ambeloravdis

Insula Marathonisi

Situată in golful Laganas, insula este cunoscută drept un paradis al țestoaselor Caretta. Insula însăși are forma unei țestoase. Are doua plaje, una cu nisip auriu, în care țestoasele Caretta iși depun ouăle, alta cu pietricele fine și cu doua mici grote care pot fi vizitate.

zakynthos4_marathonisi

Volimes

Este un orașel aflat în nord, care oferă o priveliște interesantă turiștilor dornici să descopere frumusețile insulei Zakynthos. Aici se află Mânăstirea Sf. Andrei, din care numeroase fragmente de picturi au fost depozitate în Muzeul Bizantin din Zakynthos. Tot in Volimes se află și grota Xygia, renumită pentru apa sulfuroasa care împrăștie un miros înțepător în zonă și despre care se crede că are proprietăți terapeutice.

volimes

Bohali

În Bohali veți găsi cea mai puternică notă tradițională din întreaga insula. Amplasată pe vârful unui deal plin de vegetație specifică zonei, localitatea este renumită pentru panorama care poate fi admirata de aici. Sunt amenajate numeroase cafenele în care turițtii pot savura o cafea într-o atmosfera tradițională, cu muzica autohtonă. Punctele de atractie din Bohali sunt dealul Strani, considerat un loc de inspirație al lui Dionysos Solomos, poetul national al Greciei, și Castelul venețian.

view-from-bohali

Zakynthos este destinația în care distracția de îmbină cu relaxarea, în care frumusețea naturală se îmbina perfect cu tradiția.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA